Sorgulama, arayış içinde bulunma, bir Müslüman için önemli bir husustur. Doğru yol ve yöntemi bulduğunuz takdirde cevaplar da kendiliğinden karşınıza çıkacaktır. Araştırmalara nereden başlayacağınızın ve nasıl bir yol/yöntem izleyeceğinizin yönergesini/iskeletini bu seride bulabilirsiniz.
Betül ZEYREK

“Size iki şey bırakıyorum. Onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız: Bunlar, Allah’ın Kitabı ve Peygamberinin sünnetidir. ” (Hadis-i Şerif)
Sizlere Beyan Yayınları’ndan çıkan, çok değerli bir setten bahsetmek istiyorum. Bu set, her biri alanında uzman farklı hocalar tarafından kaleme alınmış olup yirmi kitaptan oluşuyor. Editörlüğünü Yasin Aktay ve Mahmut Hakkı Akın’ın yaptığı bu seri, 2021 yılının eylül ayında yayınlanmıştır.
Bir Müslüman’ın dünyaya gönderiliş gayesi, Rabbine kulluk görevini yerine getirmektir. Kul, görevini yerine getirirken faydalanabileceği en temel kaynak ise Allah’ın peygamberine gönderdiği kitaptır. Kitabı doğru anlayabilmek ise bir Müslümanın doğru yaşama gayreti ile orantılıdır. Bir Müslümanı tanımlayan en önemli özelliği, yaptığı her işi Allah’ın ismiyle ve kitaba uygun olarak yapmasıdır. Tarık Tufan’ın şiirine başlarken ifade ettiği gibi:
“Biz her şeye,
esirgeyen ve bağışlayan,
çokça esirgeyen ve çokça bağışlayan,
hep esirgeyen ve hep bağışlayan
Rabbin adıyla başlayan adamlarız.”
Doğru anlamak için sadece kitabı okumak yeterli değildir. Doğru bakış açısına da sahip olmak gerekir. Bu seri, tam olarak “Bir Müslüman Nasıl Bakmalı?” başlığı altında farklı konulara, güncel meselelere, son zamanlarda tartışma konusu olan hususlara Müslümanca bir bakış açısı sunmayı amaçlamaktadır. Bu başlığı okuyunca sadece sorgulama kısmı akla geliyor olsa da asıl önemli olan, Müslümanca bir hassasiyetin oluşmasına katkı sağlamaktır. Sadece arayış ve sorgulama olarak bakılması eserin alanını daraltacak ve sınırlandıracaktır.
Son zamanlarda dünyanın yaşadığı değişim, bazı soruları ve bunlara verilecek cevapları yeniden gündeme getirmiştir. Modernleşmenin etkisi ile hayatımıza giren yeni kavramlar haliyle fazlaca kafa karışıklığına sebep olmuştur. Böylece sorgulama artmış ve daha farklı bakış açıları ortaya çıkmıştır. Aslına bakıldığında geçmişte ve şu anda, hatta gelecekte dahi sorgulama artarak devam edecektir. Diyebiliriz ki sadece dün- bugün ayrımı gözetmeksizin her zaman ve her şartta sürekli sorulması gereken sorular olmuş/oluyor ve olmaya devam edecektir.
Asr-ı saâdet dönemini ele aldığımızda; bakış açısının sağlam olması ve soruyu doğru kaynaktan öğrenmenin sağladığı avantaj sayesinde günümüzde İslâmiyet ulaşabildiği en doğru şekilde insanlara ulaşmıştır. O döneme bir ütopya gibi bakmamak, yaşananları hayal alemi gibi algılamamak gerekiyor. Peygamberin rahle-i tedrisinden ve terbiyesinden geçen sahabe neslinin İslâmiyet’in doğru bir şekilde yayılmasının altındaki en temel sebep de seriye ismini veren bu doğru bakış açısına sahip olma düşüncesidir. Asr-ı saâdet nesli İslami şuuru doğru olarak yaşayan, en doğru bakış açısına sahip olan bir nesildi. Bunu her durumda hissetmiş ve hem kendileri yaşamış hem de bu yönden noksan olan insanlara İslami bir bakış açısı ve İslami ahlakı kazandırmak için ciddi çabalar sarf etmiş ve İslâmiyet’e azımsanamayacak katkılarda bulunmuşlardır.
“Bir Müslüman nasıl bakmalı?”, bu soru hiçbir dönemde etkisini yitirmeyecektir. Günümüzde bu sorulara yoğunluk gittikçe artmaktadır. Bunun sebebi ise değişen dünya düzeninin beraberinde getirdiği gelişmeler; teknoloji başta olmak üzere her şeye anında ulaşma kolaylığı, internet erişimi ile her oluşum hakkında bilgi edinme ve sorgulama rahatlığı gelmektedir. Bu seri altında ele alınan konular ve beraberinde ortaya çıkan sorulara verilen cevaplar, genç neslin diline en çok dolanan sorunlardan oluşuyor. Bu dönemde özellikle hayata ve varoluşa dair sorulara ağırlık verildiği de gözle görülür bir gerçeklik olarak karşımızda durmaktadır. Özelliklede genç nesil, bu tür sorulara kendi dünyalarında cevaplar bulmaya çalışıyorlar. Sorularına tatminkâr cevaplar bulamamaları, durumlarına olumsuz olarak yansıyor. Gençler üzerinde durulması ve bu serinin onları düşünülerek kaleme alınmasının elbet sebebi var. Sağlam karakterli, kişilik sahibi bireylerin yetişmesi, zihinlerde yer alan sorulara mantıklı cevaplar bulma yahut da zihinlerinde yer alan şüpheci bakış açısını giderici argümanlar üretmeye çabalamaktır. Bu serideki kitapların amacı, gençlerin bu samimi arayışlarına belli konular ve meseleler etrafında bir bakış açısı kazandırma ve İslami hassasiyetleri olan bireyler yetiştirmede katkı sunmaktır.
İslami hassasiyetin yani Müslümanca bir bakışın da belli sınırları, çerçevesi olmak durumundadır. Çerçevesi, sınırları, olması demek “bir Müslüman bu konuya sadece bu şekilde bakmalıdır” demek değildir. Bu, fanatikliğe doğru bir yönelme olacağından dolayı doğru bir yaklaşım değildir. Bu yüzden bu seri hazırlanırken özellikle bu hususlara dikkat edilmiştir. Mutlak yargıdan uzak durulmaya çalışılmıştır.
Problemli meseleler öncelikle kavramsal olarak açıklanmış, tarihi seyri irdelenmiş ve ortaya çıkış süreçleri ele alınmıştır. Serinin tüm kitaplarında buna dikkat edilmiş ve temelden ele alınarak okuyucuya sunulmuştur. Bu şekilde bir yol izlenmesinin sebebi, konunun daha iyi ve net anlaşılabilme durumudur. Daha sonra tüm hatları ile konu ele alınmış ve en son Müslümanca bir bakış ile nasıl bakılmalı sorusunun cevabına yer verilmiştir. Bu cevaba yer verilirken de konu ile ilgili tüm görüşler öncelikli olarak ele alınmış ve bu durum yapılırken de oldukça tarafsız davranılmıştır. Daha sonraki süreç ise en mantıklı gelen bakış açısının okuyucuya sunulması olmuştur. Bu kesinlikle en mantıklı gelen bakış açısı ve bunu hepiniz kabul etmelisiniz düşüncesi asla güdülmemiştir. Sadece sorulan sorulara verilen cevaplar bir arada toplanmış, en mantıklı gelene yer verilmiş, okuyucunun da fikir beyanında bulunabilmesi için son karar okuyucuya bırakılmıştır. Hiçbirini kabul etmiyor olsanız dahi bu sorulara cevaplar ararken nasıl bir yöntem kullanmanız gerektiğinin yol haritasını çizmiş oluyorsunuz.
Sorgulama, arayış içinde bulunma, bir Müslüman için önemli bir husustur. Doğru yol ve yöntemi bulduğunuz takdirde cevaplar da kendiliğinden karşınıza çıkacaktır. Araştırmalara nereden başlayacağınızın ve nasıl bir yol/yöntem izleyeceğinizin yönergesini/iskeletini bu seride bulabilirsiniz.
Bu seri hazırlanırken birbirinden değerli hocaların, alanında uzman oldukları konular hakkında yazmış olmaları, bu eserlere olan güvenilirlik durumunu arttırmıştır. Kitapların son kısmında ve gerektiğinde sayfa altlarında yer alan kaynakça, bu eserler kaleme alınırken nasıl ciddi bir araştırma serüveninden geçtiğinin, en büyük kanıtıdır. Özellikle dini konularda kaynak, mühim bir mevzudur. Bu seride istemediğiniz kadar geniş bir kaynakçaya, kitapların son sayfalarındaki kısımlarından ulaşabilirsiniz.
Gençler için ele alınan günümüz genç nesillerinin zihinlerini meşgul eden konular ve kaleme alan sayın hocalarımızın isimlerine de yer vermek isterim.
· Bir Müslüman DEMOKRASİ ’ye Nasıl Bakmalı? Yasin Aktay
· Bir Müslüman IRKÇILIK VE MİLLİYETÇİLİK’e Nasıl Bakmalı? Bekir Biçer
· Bir Müslüman GELENEK VE MUHAFAZAKARLIĞ’a Nasıl Bakmalı? Yasin Aktay – Mahmut Hakkı Akın
· Bir Müslüman BATI MEDENİYETİ ’ne Nasıl Bakmalı? Mahmut Hakkı Akın
· Bir Müslüman EVRİM VE DARVİNİZM’e Nasıl Bakmalı? Atila Doğan
· Bir Müslüman KADER VE İNSANIN ÖZGÜRLÜĞÜ’ne Nasıl Bakmalı? Cemalettin Erdemci
· Bir Müslüman EKONOMİ VE FAİZ’e Nasıl Bakmalı? Necmeddin Güney
· Bir Müslüman KUR’AN VE TARİHSELLİK’e Nasıl Bakmalı? Şevket Kotan
· Bir Müslüman KUR’AN VE SÜNNET’e Nasıl Bakmalı? Mevlüde Aktay
· Bir Müslüman MEZHEPLER, TARİKATLER VE CEMAATLER’e Nasıl Bakmalı? Kadir Gömbeyaz
· Bir Müslüman İSLAM TARİHİNİN SORUNLU KONULARI’na Nasıl Bakmalı? Yasin Aktay – M. Mahfuz Söylemez
· Bir Müslüman İSLAMDA YÖNETİM BİÇİMİ VE HALİFELİK’e Nasıl Bakmalı? Abdulkadir Macit
· Bir Müslüman FELSEFE’ye Nasıl Bakmalı? Sedat Doğan
· Bir Müslüman SOSYAL MEDYA’ya Nasıl Bakmalı? Mustafa Derviş Dereli
· Bir Müslüman CİNSELLİK VE AŞK’a Nasıl Bakmalı? Kadir Canatan
· Bir Müslüman KADIN SORUNU VE FEMİNİZM’e Nasıl Bakmalı? Ayşe Güç
· Bir Müslüman DEİZM VE ATEİZM’e Nasıl Bakmalı? Ömer Faruk Erdem
· Bir Müslüman İSLAMCILIK, İSLAM BİRLİĞİ VE ÜMMET’e Nasıl Bakmalı? Alev Erkilet
· Bir Müslüman MODERNLEŞME VE MODERNİZM’e Nasıl Bakmalı? Faruk Karaarslan
· Bir Müslüman ÇAĞDAŞ İDEOLOJİLER’e Nasıl Bakmalı? Yunus Şahbaz