Afrikalı Öğrencilere Sorduk

İnsicam dergisi olarak Afrika’nın çeşitli ülkelerinden gelip Türkiye’de öğrenim gören üniversite öğrencilerine memleketlerindeki çeşitli kültürel değerleri sorduk. Bazen ülkemizdekilere benzer geleneklere sahip olduklarını bazen de oldukça farklı ve eşsiz bir kültüre sahip olduklarını gördük.

Afrika kıtasındaki her bir ülkenin kendi eşsiz kültür ve değerleriyle tanınmasının önemli olduğuna inanıyoruz.

İstifadenize.

İNSİCAM

Fotoğraf: Şükrü Dinçer

Merhaba, Huzeyfe. Uganda’da evlenen çiftler nasıl düğün yapıyor?

  • Huzeyfe (İbn Haldun Üniversitesi Doktora Öğrencisi)

Ben Ugandalı, Doğu Afrikalıyım ve ülkedeki en büyük etnik grup olan Baganda kabilesine mensubum. Şöyle söyleyebilirim ki düğün kültürümüz oldukça ilginç ve hatta benim için bir o kadar da tartışmalı. Bir genç evleneceği zaman ailesi ve arkadaşları başlık parası ve düğün hediyeleri alabilmek için kendi kaynaklarını seferber ederler. Birkaç çeşit düğün vardır: Geleneksel düğün, dini nikâh ve resmi/mahkeme usulü düğün. Fakat kanunlar hepsini tanır. Fakat resmi nikâh çok daha etkisizdir, bu yüzden de nadiren başvurulan bir yoldur. Çok fazla tantana meraklısı olmayan veya dar gelirli olanlar genellikle sadece geleneksel veya dini törenler yaparlar. Fakat gösterişli şeyler yapmayı sevenler ise düğünler organize ederler. Düğün törenlerinin çoğu halka açık etkinliklerdir ve insanlar lezzetli yemekler yemek için heyecanla buralara katılırlar. Ancak bir düğün ne kadar ihtişamlı olursa düğün sahipleri o kadar imtiyazlı hale gelir. Şatafatlı etkinliklere davetiye ile gidilir.

Merhaba Hasan, Moritanya’da oldukça eski tarihi eserler olduğunu duymuştuk. Ne gibi önemli yapılar var?

  • Hasan (Uludağ Üniversitesi, Bilgisayar Mühündisliği- Son Sınıf Öğrencisi)

Merhaba, Moritanya’da UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yer alan ve 13 ya da 14. yüzyılda inşa edilen Chinguetti (Şinkıt) şehri var. Mesela sonra Ouadane şehri var ki bu şehir tarih boyunca bir bilim merkeziydi. Bu şehrin içinde “Kırk Âlimler Sokağı” vardı.

“Kırk Âlimler Sokağı” veya “Âlimler Sokağı” tarihi Wadane bölgesinde bir sokaktır. Sokak ilk antik cami ile ikinci antik cami arasında kalır. Sokakta kırk ev var, her evde bir âlim yaşıyordu. Bu Wadane şehrinde çok sayıda âlimin yaşadığını gösterir.

Merhaba Osman, Burundi’nin en meşhur yemekleri hangileridir diye soralım mı?

  • Osman Şaban (Aksaray Üniversitesi- Lisans Öğrencisi)

Elbette!

Burundi’de en meşhur yemekler: Ugali, Fasüly, Muz ve pirinçtir.

Ugali’nin iki çeşidi vardır ve bunlardan ilki Manyok unundan yapılan Ugali’dir.

Yapılışı ise şu şekilde; önce suyu kaynatıyoruz, su kaynayınca suya un döküp karıştırmaya başlıyoruz. Hamur olana kadar karıştırıyoruz.

Bazı ailelerin imkânı olmadığı için her gün Ugali yiyebiliyorlar. Genelde yanında fasulye ile yenilir. İmkânı olan aileler ise balık, et ya da sebze ile Ugali yerler.

Diğer Ugali çeşidi ise mısır unundan yapılıyor. Ugali tıpkı ekmek gibi.

Merhaba Abdulhalim, Burkino Faso’da cenaze törenleri nasıl icra edilir?

  • Abdulhalim (İbn Haldun Üniversitesi- İşletme Yönetimi Öğrencisi)

Ülkemde çok çeşitli bir etnik atmosfere sahibiz. Kültürel törenlerde farklılıklar gösteren altmışın üzerinde etnik köken var. Ancak benim kültürümde yani ailemi kastediyorum, ölüm gibi talihsiz bir olay olduğunda tören prosedürünü şu şekilde yapıyoruz: Ölüm gerçekleştikten sonra yapılacak ilk şey, ölen kişinin yakınlarına, yaşlılarına, çocuklarına ve anne-babasına haber vermektir. Sonra cenaze yıkanır, temizlenir ve defnedilmeden önce namaz kılınır. Ölünün ilk günlerinde insanlar taziyeye gelirler, tören ise ancak aile karar verdiğinde yapılabilir, ancak genellikle bu töreni yedinci günde yaparız. Bu, ailenin insanları taziyeye gelmeye davet ettiği zamandır. Onlara yiyecek ve içecek servisi yapılır. Bundan sonra, sadece aile üyeleri ve yakın akrabalar arasında 40. günde ve 100. günde benzer bir tören daha yapılır. Ölen kişinin mal ve eşyaları, yedi gün süren törenden sonra hak sahiplerine adil bir şekilde dağıtılır. Türkiye’deki törenlere ne kadar da çok benziyor, değil mi?

Merhaba Ahmet Yunus, Benin’de bir bebek doğduğunda tören yapılır mı?

  • Ahmet Yunus (29 Mayıs Üniversitesi- İslami İlimler Öğrencisi)

Merhaba, evet yapılır. Ailede bir bebek doğduğu zaman genelde daha hastanede iken aile bir imam çağırır. İmam bebeğin sağ kulağına ezan okuyup sol kulağına da kamet getirir. Aile bebeğin adını belirledi ise bu isim o ana dek gizlenir ve sadece imama söylenir. Çocuk erkek ise imam bebeğin adını 3 kere sağ kulağına fısıldar, bebek kız ise 4 kez fısıldar. Bebeğin adını 7. Günde yapılacak olan törene dek sadece imam ve ailesi bilir. Aile hastaneden çıkıp eve geçince insanlar tebrik için gelebilir. Misafirler hediyeler ve şekerler getirirler. Ev sahipleri de bizim geleneksel bir yemeğimiz olan şekerli çorbadan pişirip ikram ederler. Sonra aile bebek doğduktan sonraki 7. günde genel bir meydanda yahut mescitte şeker dağıtıp insanları tebrik törenine davet ederler. Bu esnada şeker dağıtılır. İmam kâğıda yazılı olan ismi halka ilan edip onları ailenin keseceği koçtan yemeleri için bebek programına davet eder. 7. gün sonrasında bebek tıraş edilir ve bebek adına koç kesilir. Eti yemek yapılıp insanlara dağıtılır. Bu arada bebeğin cinsiyeti önemli değildir, her iki durumda da koç kesilir ve program yapılır.