Yıkımla Ayağa Kalktık, Yaraları Sarıyoruz!

Son olarak böyle büyük bir afetin hemen ardından toplumun kenetlenerek, afetten etkilenmeyen insanların empati duygusuyla ve büyük bir duygusallık içinde afet bölgesine yardım ettiği, ancak bir süre sonra ilgi ve desteğin azalmaya başladığını müşahede etmekteyiz. Necip milletimizden olayın sıcaklığı ile yaptıkları yardımı devam ettirmelerini talep etmekteyiz.

Cengiz ASLAN

6 Şubat 2023 günü sabah 04:17’de Türkiye’nin güney illeri, büyüklüğü 7.8 olarak ölçülen büyük bir depremle sarsıldı. Ardından yine aynı gün, ilk depremden 9 saat sonra 13:24’te büyüklüğü 7.7 olan ikinci bir deprem gerçekleşti.

İlk depremin ardından depremin etkisini ve durum değerlendirmesini yapmak amacıyla birçok telefon görüşmesinin neticesinde, İnsan Vakfı Adana temsilcileri olarak Deprem Afet Bölge Koordinasyon Merkezi olarak görevlendirildik. Akabinde Yumurtalık ilçemizde bir iş adamı kardeşimize ait işletme, lojistik merkezi olarak belirlendi. Yapılacak işleri, kardeşlerimiz ile hızlıca koordine edip, gerek sahadaki kendi kurumlarımız aracılığı ile gerek diğer illerden gelecek ekiplerin desteği ile yardımları deprem bölgesine hemen ulaştırdık. Bazı illerde depremin ilk saatlerinde daha deprem şokunun atlatılmadığı bir zamanda, aşevleri kurarak halka sıcak çorba dağıtıldı. Yine başta Antalya ve Bursa olmak üzere arama kurtarma ekiplerimiz de hava şartlarının zorluğuna rağmen sahaya hızlıca intikal ettiler ve arama kurtarma faaliyetlerine başladılar.

Depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş’ta İnsan ve Medeniyet Hareketi başkanı ve 15 Temmuz Şehitler İmam Hatip Ortaokulu müdürü olan Memduh Kayıklık’ın okulunun sağlam olması üzerine okul, Kahramanmaraş bölgesi lojistik merkezi olarak ayarlandı.

Merkezdeki binaların çoğu yıkılmış, kalanı ise hasarlı durumdadır. Birçok bölgede çadır kentler kuruldu ve kurulmaya devam etmektedir. Bölgesel kurulan çadır kentlerin aksine mahalle aralarında düzensiz çadırlara rastlamak da mümkün. Ayrıca evlerini terk etmek istemeyen, evlerinin içinde değerli eşyaları ve paraları bulunan vatandaşlar, çadırlarını evlerine yakın yerlerde kurduğu görülmektedir.

İnsan Vakfı olarak Kahramanmaraş’ta yedi aşevi açarak günlük yirmi beş bin porsiyon sıcak çorba ve yemek dağıtıldı. Afet Koordinasyon Merkezi’mizde çocuk, erkek ve kadın giyim olmak üzere üç butik mağaza kuruldu. Yüzlerce tır yardım malzemesi dağıtımı, çocuklar için oyun çadırları, berberler aracılığı ile tıraş programları ve kırk beş off-road aracı ile karlı dağ köylerine yardım yapıldı. Özellikle off-road araçlar ile yardımların daha az ulaştığı kırsalda kalan bölgelere ihtiyaç odaklı hizmetler sağlandı. Gerek bölgedeki aşevlerimiz gerek gelen kişisel ihbarlar üzerinden her ihtiyaç sahibi insanımızın ihtiyaçları karşılandı.

Depremde en çok hasar gören illerin başında, kanaatimce Hatay gelmektedir. Hem Antakya merkez hem de başta Kırıkhan ve diğer ilçeleri olmak üzere binaların yarısından fazlası yıkılmış veya ciddi hasar almış durumdadır. Ayakta gibi duran yapıların çoğu ise yıkılmayı beklemektedir. Durum analiz edildiğinde korkunç bir tablo ile karşı karşıya kaldığımız teslim edilmelidir.

Hatay ve Kırıkhan’da İnsan Vakfı olarak depremin ikinci gününden itibaren iki aşevi açarak günlük on bin kişilik sıcak çorba ve yemek dağıtımı ile yaraları sarmaya ve insanımızın yanında olmaya gayret ettik. Kuru gıda, hijyen paketleri, kıyafet, kömür, soba vb. yardımlar depremzedelere ulaştırıldı. Yaklaşık on araç ile kırsalda kalan köylere sıcak bir gönül ile aş götürmeye, yürekleri ısıtmaya çalıştık.

Adıyaman, depremde ciddi hasar görmesine rağmen basında gerektiği kadar yer bulamamasından dolayı yardımlardan ciddi anlamda mahrum kaldığı gözlenmiştir. Fakat buna rağmen İnsan Vakfı olarak ekiplerimiz ilk gece Adıyaman’a ulaştı ve ertesi sabah çorba dağıtımına hızlıca başladı. Günlük yaklaşık olarak dört bin kişilik yemek dağıtımı yapılmaktadır. Gönüllülerimiz duvarları çatlamış, alçıpanları dökülmüş ve ciddi hasar almış bir kurumda, kendi canlarını adeta hiçe sayarak depremzede halkımıza hizmet etmeye devam etmektedir. Gün içinde depremden etkilenen çocuklara sosyal destek kapsamında çeşitli oyunlar ve etkinlikler ile depremin izi unutturulmaya çalışılmaktadır. Hasta olan vatandaşlara yönelik olarak hizmet vermek amacıyla bir revir tahsis edilmiştir. Yine tuvalet ve banyo ihtiyacını karşılamak üzere seyyar tuvalet ve banyo kurulmuştur. Çadır kentte kalan insanlara yönelik kahvaltı ile hijyen paketleri dağıtımı yapılmaktadır.

Depremden ciddi etkilenen illerimizden biri de Malatya olmuştur. Malatya’daki deprem diğer illere nazaran daha dağınık bir şekilde gerçekleştiği için dışarıdan bir gözlem ile durumunun iyi olacağı kanısı insanı aldatabilmektedir. Gerek merkezde gerek ilçe ve köylerinde, maalesef ciddi yıkım ve hasarlı yapı meydana gelmiştir. Hatta binlerce yıldır ayakta duran Malatya Ulu Camii de bu depreme dayanamayıp yıkılmıştır. Hem evlerimiz hem tarihimiz enkaz altında kalmıştır. Fakat bizler, İslami sivil toplum kuruluşlarının canhıraş gayretleri ile yıkımla ayağa kalktık, yaraları sarmaya başladık.

Malatya’da üçüncü günden itibaren bir aşevimizde yaklaşık sekiz bin kişilik yemek, üç farklı dağıtım merkezinde dağıtıldı. Sıcak yemek servisinin yanı sıra odun, kömür, battaniye, çocuk bezi ve maması, hijyen paketleri vb. dağıtımları yapıldı. 

Gaziantep merkez depremden ciddi anlamda etkilenmese de Nurdağı ve İslahiye ilçeleri ciddi zarar gördü. Hatta Nurdağı’nın tamamına yakını yıkıldı veyahut da yıkılacak durumdadır. Nurdağı’nda yüreğimize teselli veren tek şey, Nurdağı’nın küçük bir ilçe olması hasebiyle nüfusunun az olmasıdır. Nüfusu az olmasına rağmen depremden etkilenen her bölgede insanımızı yalnız bırakamazdık ve depremin üçüncü gününden itibaren aşevimizi açarak günlük yaklaşık olarak beş bin kişilik yemek dağıtımı gerçekleştirildi. Bu yemekler Nurdağı merkezde, üç ana noktada ve mobil dağıtım ile beş-altı köyde yapıldı. Yine bu aşevimizde de kıyafet, iç çamaşır, battaniye, kuru gıda kolileri, odun, soba ve hijyen paketleri dağıtımları devam etmektedir.

Osmaniye’de yine bir aşevi ile depremin ilk gününden itibaren yemek ile birlikte kardeşlerimizin diğer ihtiyaçlarını gidermeye çalıştık.

Adana’da Yediveren Erkek Öğrenci Yurdu’nu aşevine dönüştürerek hem çevre halkına hem de enkazlarda sıcak çorba hizmetinde bulunuldu, Ayrıca Adana’da zor durumda olan ve göç ile gelen halkımıza ayni yardımlar yapıldı

Böyle büyük bir afetin üstesinden gelmek kolay bir şey değildir. İnsan Vakfı olarak yedi ilde, on yedi bölgede aktif bir şekilde yardım organizasyonu yapabilmek, gönüllü kardeşlerimizin fedakârlığı sayesinde olmuştur. Ve milletimizin büyük desteğini görmezlikten gelemeyiz. Depremin ilk gününden itibaren herkesin yüreği deprem bölgelerinde atmıştır. Oradan gelecek müjdeli haberlere kulaklar kabartılmıştır. Bu asrın felaketi olarak nitelenen deprem ile birlikte necip halkımız ve gözbebeğimiz hüviyetinde olan İslami sivil toplum kuruluşlarımız ile birlikte ayağa kalktık ve yaralarımızı hızlıca sarmaya başladık.

Son olarak böyle büyük bir afetin hemen ardından toplumun kenetlenerek, afetten etkilenmeyen insanların empati duygusuyla ve büyük bir duygusallık içinde afet bölgesine yardım ettiği, ancak bir süre sonra ilgi ve desteğin azalmaya başladığını müşahede etmekteyiz. Necip milletimizden olayın sıcaklığı ile yaptıkları yardımı devam ettirmelerini talep etmekteyiz.

Unutmayınız ki “yardım etmek için uzandığınız her el, kendi elinizdir”.